Skip to content

💌 Abonneer op de WAT-mail en krijg om de 14 dagen een marketingtip recht in je inbox. Zo'n tip waar je Ă©cht iets mee bent. 👌

PODCAST | S2 A3 | Freelancen: omgaan met eenzaamheid

We horen er freelancers over zuchten op LinkedIn, we zoeken zĂ©lf coworkingspaces op als het te erg wordt en in zekere zin ligt het zelfs een beetje aan de basis van WAT, wat – zoals je misschien weet – staat voor Working Apart Together.

Als je een eenmanszaak hebt, dan steken al weleens gevoelens van eenzaamheid de kop op. The struggle is real voor heel wat freelancers, en omdat we merken dat het leeft, delen we in deze aflevering van Working Apart Together hoe wij dat alleen werken ervaren. En natuurlijk delen we graag wat wij ertegen doen! 

Eenzaam zijn in je job

Wanneer je start als freelancer, ben je vooral bezorgd over het vinden van die eerste klanten. Je focust op waar je inkomen vandaan moet komen, en bent blij bij elke nieuwe klant: is dit echt aan het gebeuren, betalen mensen mij écht voor wat ik het liefste doe? 

En je bent (in sommige gevallen) reuzeblij dat je geen energie meer hoeft te steken in frustrerende beslissingen van niet altijd even capabele leidinggevenden. Nee, je kan gewoon het werk doen – wanneer jij wilt – en een factuur sturen. Za-lig.

Maar. Het belang van contact met andere mensen of een team vormen valt niet te onderschatten. De impact van een korte babbel, over het werk, over alledaagse dingen, is groot. Want die conversaties geven je vaak een energieboost. En nu – alleen in je home office – moet je maar zien te zorgen dat je die energie zĂ©lf ergens vandaan haalt.

Het gegeven van ‘een team vormen’ is niet te onderschatten voor ons mentaal welzijn.

Linde

eenzaam uit het raam kijken

Het voelt voor iedereen anders 

Griet stootte toevallig op een definitie van eenzaamheid in een boekje van het ziekenfonds.

“Eenzaamheid is een persoonlijk gevoel, het is niet meetbaar. Je wilt meer contact met mensen dan je hebt. Of je verwacht meer van de mensen om je heen dan wat je van hen krijgt. Eenzaamheid gaat vaak gepaard met teleurstelling en gemis.”

Het is dus voor iedereen anders. En heel begrijpelijk dat heel wat freelancers die alleen werken dat gevoel ervaren.

Ook als je een lange todolijst hebt en je je dus niet verveelt, doet het deugd om tussendoor een babbeltje te slaan. Trouwens, niet alleen het feit dat je fysiek alleen bent in je thuiskantoor, kan zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Als zaakvoerder van een eenmanszaak maak je ook alle beslissingen alleen: de investeringen die je wel of niet zal doen, hoe je je marketing zal aanpakken, 
 Niemand om even mee te pingpongen. Figuurlijk dan he. Dat kan dat gevoel van ‘alleen zijn’ nog versterken. 

Gewoon even overleggen met een collega maakt een wereld van verschil. Maar die mogelijkheid heb je niet altijd als freelancer.

Alles alleen beslissen, alleen nadenken over opdrachten en klanten, over je inkomen, over marketing, … Ook dat kan het eenzaamheidsgevoel versterken.

Karlien

Hoe herken je eenzaamheid?

Soms duurt het een tijdje voor je doorhebt dat je gewoon eenzaam bent. Je voelt je niet helemaal happy, ook al heb je werk genoeg en toffe klanten. Alles lijkt oké, en toch knaagt er iets. Om dan na een tijd te herkennen én erkennen: ook al vind ik het fijn om in alle rust thuis te werken, ik heb blijkbaar toch echt behoefte aan eens kunnen sparren, even snel iets vragen, of gewoon eens lachen met een teamgenoot.

Wat kan je doen als je je eenzaam voelt als freelancer? 

Voor sommige mensen is die eenzaamheid reden genoeg om weer in loondienst te gaan, en dat is helemaal oké als dat je uiteindelijk toch gelukkiger maakt. Maar er zijn ook nog andere dingen die je kan proberen voor je die drastische beslissing neemt.

Creëer zelf een team voor grotere opdrachten

Karlien deelt grotere opdrachten met andere freelancers. Gedeeltelijk omwille van het creatieve luik van dat werk, maar zéker ook voor het teamgevoel.

Toegegeven, je moet ook je factuur verdelen in dat geval, maar misschien lukt het wel om hier al bij het opstellen van je offerte rekening mee te houden. 

En indien niet: investeren in je werkgeluk loont op de lange termijn. Karlien had er in elk geval wat centen voor over om veel happier werkdagen te krijgen. 

Zoek opdrachtgevers waar je voor langere tijd deel uitmaakt van het team 

Sommige freelancers gaan doelbewust op zoek naar opdrachtgevers waar ze lange tijd deel uitmaken van een team. Er zijn heel wat vastere freelance jobs waarbij een bedrijf maar wat blij is om je een plaatsje aan een flexdesk te geven.

Als jij voelt dat je minder nood hebt aan die variatie aan onderwerpen in je werk, of als je een beetje moe wordt van dat altijd opnieuw kennismaken met nieuwe klanten 😁, kijk dan uit naar opdrachten waarbij je een aantal vaste dagen per week in hetzelfde team aan de slag gaat. 

Ook Karlien kiest hier regelmatig voor: zo versterkte ze een hele zomer lang 1 dag per week de marketingdienst van een kmo. Dan wist ze al: op donderdag zie ik zĂ©ker een hele dag mensen. Plus: ze kon de aandacht vestigen op haar verjaardag 😉

verjaardag

Schrap de Zoom en ga langs bij een klant 

Je kan het ook kleinschaliger aanpakken: ga bijvoorbeeld vaker fysiek bij een klant langs in plaats van alles online te doen. Schrap de Zoomcall, en kies – vrijwillig – voor de vergaderzaal! 

Ja, dat neemt wat extra tijd in beslag, maar als het ervoor zorgt dat je contenter door het leven huppelt, dan is het dat waard. 

Nog kleiner: neem vaker de telefoon in plaats van te mailen. In een telefoongesprek of videocall gaat het er al snel iets informeler aan toe dan in een meestal feitelijke mail.

Zoek (online) WATjes  

Vind business besties! Heb je ondernemers onder je kennissen? Check eens of zij het fijn zouden vinden om regelmatig ervaringen uit te wisselen. 

Ken je geen andere freelancers, dan kan je je netwerk uitbreiden door live of online netwerkevents bij te wonen. Nog gemakkelijker: lid worden van groepen voor ondernemers en freelancers op sociale media. Daarin actief antwoorden en posten levert meteen interactie op. Dat kan je na het lezen van deze blog al toepassen!  

In zo’n groep kan je dan ook bijvoorbeeld een oproep lanceren om te gaan coworken. Maar zelfs als het bij online conversaties blijft, je krijgt op de duur toch het gevoel dat je de mensen daar een beetje begint te kennen. 

Next level – of allez, als je elkaar al echt goed kent: wij hebben een Whatsappgroep waarin we voortdurend met elkaar zitten te praten alsof we in een landschapsbureau werken. We stellen er werkgerelateerde vragen, bv. een taalvraag of een ‘hoeveel zou ik aanrekenen voor dit’, maar soms gaat het ook gewoon over hoe ons weekend was. 

Spreek fysiek af met anderen – al dan niet werkgerelateerd!

Gewoon genoeg buitenkomen maakt ook al een wereld van verschil 😉 Tijd maken om op cafĂ© te gaan met vrienden, een koffie gaan drinken met een collega-freelancer, ontbijten of gewoon een leuke hobby uitoefenen waarbij je onder de mensen komt: als alleen werkende freelancer is dit echt geen luxe. 

Je krijgt energie en frisse ideeën door buiten te komen en dat is gewoon nodig om je zaak goed te laten draaien. En voel je niet schuldig om dit soort activiteiten midden in je werkweek in te plannen, want vaak zorgen ze ervoor dat je des te productiever bent daarna. 

Vind je dit nog moeilijk? Zet tijdens de werkuren dan in op werkgerelateerde dingen. Zoek sparring partners, andere zelfstandigen met wie je aan co-mentoring kan doen. Daarmee bedoelen we: babbelen en in één beweging delen hoe jij bepaalde projecten aanpakt, hoe je je tarieven bepaalt, eender welke freelancerstruggle kan aan bod komen. Ontmoet elkaar voor een korte koffie, of maak er een langdurige cowork-relatie van. In dezelfde coworkingspace een plaatsje huren, zorgt ervoor dat je iedereen daar steeds beter leert kennen.

Nog een laatste mogelijkheid: volg een cursus waar je iets bijleert dat je kan gebruiken in je job. Grote kans dat je daar ook ondernemers ontmoet die in dezelfde fase van het ondernemen zitten als jij.

Deze blog liever horen?

Snel naar de podcastaflevering over eenzaamheid!

Luister nu

Heb jij nog opmerkingen of dé gouden tip tegen eenzaamheid als freelancer? Mail ons hier.

Nog even over sponsor Creative Shelter 🎉

(omg, we hebben een sponsor!)

Waar wij ons volledig in kunnen vinden đŸ€—

Al jaar en dag factureren wij als freelance copywriters ons creatieve werk (= al het werk dat als uniek wordt beschouwd) via Creative Shelter. Zij zorgen ervoor dat we deels in auteursrechten uitbetaald worden, zonder dat onze klanten daar iets voor moeten doen. Concreet wil dat zeggen dat we netto bijna 30% meer op onze bankrekening krijgen. En da’s veel.

Aansluiten met korting van WAT

Bij de start van Working Apart Together kregen we vanuit Creative Shelter superenthousiaste reacties – ahja, alles wat freelancers samenbrengt, vinden zij cool.

Dus toen we vroegen of ze het tweede seizoen van onze podcast wilden ondersteunen, zeiden ze volmondig yes! En daarvan profiteer jij als luisteraar (of lezer) mee. Want als je bij Creative Shelter aansluit met de promocode WATpodcast, krijg je een jaar lang een premiumplan aan de voorwaarden van een classic plan. Maak dan zeker je eerste factuur binnen 30 dagen nadat je je account hebt opgestart.

Heb je hier vragen over? Stuur ons een mailtje, offf vraag het aan de sympathieke helpdesk van Creative Shelter zelf. đŸ€—

Beeld: Magnet.me – Unsplash

Andere posts