Skip to content

Inspiratie nodig voor je communicatie? Schrijf je in voor onze GRATIS NEWSLETTER. Geen spam of wollige blabla. Alleen direct toepasbare tips.

Het nut van … een contentplan 👀

Maandag begon als een perfecte dag.

Clean desk, verse koffie en nog vóór de online meeting van 10u30 met de andere twee WATjes stond er al een tekst voor een klant op papier.

Deze week wordt superproductief, dacht ik gemotiveerd.

Lang verhaal kort: in de drie uren die volgen, duiken plots twee vergeten vergaderingen op, die ik last-minute en zonder kleerscheuren doorkom, maar die me toch van m’n superproductieve sokken blazen.

Fietsend door de Gentse straten vraag ik me vertwijfeld af: wat ging er nu mis dat zo’n veelbelovende dag in totale chaos ontaardde?

Ik had in mijn agenda wél meetings gepland, maar ze overduidelijk niet opgeslagen in mijn hoofd. Mijn natuurlijke hang naar going with the flow had het overgenomen.

Jarenlang leefde ik in het idee dat planning en structuur mijn creativiteit en productiviteit om zeep zouden helpen.

Maar ik ondervond al véél vaker dan vorige maandag dat (spoiler alert) plannen net hélpt om ruimte voor creativiteit te maken.

Door wat tijd vrij te maken om goed te plannen wat er écht moet gebeuren, en daarvoor een online agenda als houvast te gebruiken:

  • ben je veel beter voorbereid op wat komen zal
  • worden je plannen niet standaard doorkruist
  • verdwijnt de ‘ruis’ uit je brein
  • komt er ruimte vrij voor net méér creativiteit

Feest! 🎉

Echt álles plannen? Nooo

Echt álles plannen? Dat kan uiteraard niet. Ik go óók nog altijd graag met de flow. Maar bijvoorbeeld een consistente communicatie en marketing voor je zaak, dat kan makkelijk in een plan.

Ik maakte dan ook een sprongetje van vreugde toen ik bij het samenstellen van onze online cursus een supergoeie template opmerkte die Griet (mede-WATje en doorgewinterde copywriter) toevoegde aan de fabuleuze les Een contentplan maken.

Content plan?

Besef je als zelfstandige ook dat goeie en regelmatige communicatie een must is? Maar kom je er simpelweg nooit aan toe?

Een contentplan (‘n kort woord voor een communicatieplan waarin je optekent waarover je op welk kanaal zal communiceren) vormt het kloppend hart van je communicatie, in combinatie met enkele vaste momenten tijd.

  • Je vult één maal per maand het plan aan met ideeën.
  • En één maal per week trek je wat tijd uit om het plan uit te voeren.
  • Nooit moet je nog wakker liggen van je lege website, zieltogende Instagram of stuiptrekkende LinkedIn.

Zo bekom je als ondernemer een reeks heldere, interessante communicaties in de richting van jouw gewenste doelgroep. Resultaat: je trekt méér klanten aan, en ze passen beter bij jou en je zaak.

Hoe dan?

Maak een excel of spreadsheet, bepaal je doelgroepen en communicatiekanalen en zet ze in kolommen. Links zet je een datumlijst. Bedenk onderwerpen, zet ze in de vakjes en check of je een afwisselend, gebalanceerd geheel bekomt.

Ingewikkeld of moeilijk? Nee, hoor. En al zeker niet met onze template. Die zit — in fijn gezelschap van 31 boeiende lessen boordevol inzichten, concrete tips en downloads — in de online cursus Marketing- en communicatie-essentials.

Die online cursus? Da’s alles wat je nodig hebt om zélf zelfzeker je communicatie in handen te nemen en succesvol aan je doelpubliek te laten weten dat je zaak bestaat en dat ze bij jou moeten zijn.
Het contentplan uit de cursus zorgt ervoor dat communicatie niet méér tijd in beslag neemt dan noodzakelijk, zodat je vooral kan doen waar je goed in bent.

Wat Loes van Hove, coach bij Klimaatcontact, over de les ‘Een contentplan maken’ zegt, sluit daar naadloos bij aan:

Ik heb veel gehad aan het overzichtelijke contentplan. Dat maakt dat ik zo snel mogelijk naar de inhoud kon. Want laten we wel wezen, dat is nog steeds waar ik het liefst mee bezig ben.

Bam. Daar kan ik niks meer aan toevoegen. 👌

Header foto: Cody Hiscox – Unsplash

Andere posts