In de podcast Working Apart Together praten solo-ondernemers Karlien, Linde en Griet (te) open over het leven als freelancer in communicatie en marketing. In elke podcastaflevering hoor je hoe iemand naast de flosj greep (of in eigen voet schoot). In de rubriek ‘Vraag van een WATje’ beantwoorden ze een marketingkwestie van een collega solo-ondernemer. Ter vertier en vermaak wisselen ze aan de auditieve koffiemachine random tips en weetjes uit.
De ‘Vraag van een WATje’ luidt in deze aflevering:
Wat is de beste timing om te posten op Instagram?
Ontdek snel het antwoord in deze aflevering van onze podcast Working Apart Together!
Ook op zoek naar praktische marketing- en communicatietips?
Schrijf je in voor de WATmail. Dan stuurt om de twee weken één van de WATjes je een handige tip waar je direct iets mee kan.
Snel doorzappen naar je favoriete rubriek? Dit vind je in de podcast:
1’38” Vraag van een WATje: Interieurarchitecte Tamara vraagt “Wat is de beste timing om te posten op Instagram?”
19’32” In eigen voet geschoten, maar wel iets geleerd: Veel tijd steken in het grondig beantwoorden van e-mails, om daarna geghost te worden? Het overkwam kunstenaar en keramiste Sofie.
24’25” Aan de koffiemachine: random tips en weetjes waar niemand om vroeg.
30’49” Marketinglingo: buzzwords en marketingtermen verklaard. Deze keer hebben we het over het magische Storytelling

Vraag van een WATje
Vandaag beantwoorden we een vraag van Tamara Haegeman, interieurarchitecte.
Ik zet afgewerkte projecten graag op Instagram. Maar wanneer post ik dan best een bericht, story en een reel van een zelfde project?
First things first: wat is het verschil tussen de drie?
Instagram Post = een visual met tekstje (ook wel caption) die voor altijd op je Instagramprofiel blijft staan
Instagram Story = een visual of video die 24 uur in je stories bovenaan blijft staan. Je kan daar ook links, vraagstickers, een peiling, een Whatsappsticker, en zo verder aan toevoegen.
Instagram Reel = een korte video op Instagram die voor altijd op je profiel blijft staan, tussen je gewone posts.
Wanneer maak je over eenzelfde project nu best een post, een story of een reel?
Heel rechtdoorzee gesteld: wannéér je op welk ‘subkanaal’ van Instagram post (post, reel, stories) maakt niet zo heel veel uit. Maar je deze 3 soorten posts bijna zien als 3 verschillende kanalen.
Sommige mensen kijken vooral naar posts in hun feed, lekker scrollen. Anderen zitten meer stories te checken (tikken maar) en nog anderen houden van het kijken van amusante reels. En natuurlijk zijn er ook die van elk iets lusten.
Dus:
- Pak het in elk type subkanaal ietsje anders aan. Voeg andere info, een leuk detail, een extra beeld toe. Zo krijgt wie al een van de andere gezien heeft toch nog iets nieuws mee.
- Post op de drie subkanalen op verschillende momenten. Een story plaats je beter niet op hetzelfde moment als de post over hetzelfde project, want dan bereik je krek dezelfde mensen. Plaats je eerst de post en een dag later een story erover, dan is de kans groter dat je andere mensen bereikt die net dan online zijn.
- Wanneer post je best wat? Dat hangt af van je volgers: wat willen ze zien en wanneer zitten ze op Instagram? Check je Instagramstatistieken wanneer dat bij jou het geval is. Karlien legt in de podcast uit waar je die info vindt.
- Later kan je absoluut je post nog eens sharen in stories, dan krijgt die nog eens een tweede leven.
- Een reel en een post over hetzelfde project liggen beter wat verder uit elkaar in tijd. Mik op minstens 2 weken. In je online etalage staan beide op die manier wat verder van elkaar.
We bespreken in de podcast ook nog dat je best zoveel mogelijk de voordelen inzet van elk specifiek subkanaal. Hoe haal je met andere woorden het beste uit een post, een reel of een story. Check het in de aflevering
In eigen voet geschoten, maar wel iets geleerd
Dit keer zijn het niet wijzelf, maar kunstenaar en keramiste Sofie De Cleene van Studio Baksteen die met een soort van voetschieting kampte. Al was het eerder ‘naast de flosh gegrepen’, de minder drastische variant van het concept.
Sofie vertelde:
Mensen mailen mij met de vraag welke keramiekworkshop kies ik als beginner? Ik stuur dan zo’n kei uitgebreide mail waarin ik het verschil uitleg tussen alle workshops, kei hulpvaardig, met alle details … en vervolgens schrijven ze zich niet in.
Ik steek daar veel tijd in, en krijg zero return. Waaraan zou dat kunnen liggen?
Dat is keiherkenbaar. Het is ook heel logisch dat je behulpzaam bent en alle mogelijkheden wil uitleggen. Maar het zou kunnen dat mensen die absoluut geen voorkennis hebben keuzestress krijgen door de veelheid aan informatie.
In dit specifieke geval zouden wij dus adviseren: less is more. Kies alvast voor hen: DIT is de workshop waarmee je best start. En zie wat er gebeurt: schrijven ze dan wél in?
Dat sluit aan bij wat we altijd zeggen over zogenaamde call to actions, dé actie waarvan je wil dat je lezer of volger ze uitvoert. Vraag je verschillende dingen tegelijk, bijvoorbeeld meerdere buttons in één nieuwsbrief, dan geraken mensen overwhelmed en doen ze niets.
Uiteraard zijn er al-tijd mensen die info vragen en dan toch beslissen dat ze het niet willen doen – you win some, you lose some.
In het ideale scenario zit al dat soort administratief werk er in je tarief ingecalculeerd. Ook voor het opmaken van offertes of het opstellen van behulpzame mailtjes die op een koude vloer vallen. Dus dat vóelt dan wel aan als naast de flosj grijpen, maar in feite is het dat niet helemaal. Of zo maken we het onszelf dan toch wijs. Want als solo-ondernemer sta je zelf in voor het geven der klopjes op eigen schouder. 🥲

Aan de koffiemachine
Random tips en weetjes waar niemand om vroeg
Als solo-ondernemers hebben wij geen vaste collega’s en geen vaste werkplek. En duhusss … ook geen koffiemachine om bij te kletsen met collega-freelancers. Dat maken we goed in deze rubriek! Aan de auditieve koffiemachine deze keer:
- We halen herinneringen op over hoe, waar en wanneer wij drie elkaar eigenlijk leerden kennen. Want dat blijkt al in het gezegende jaar 2006 te zijn gebeurd. We vertellen het kort in depodcast, maar ook in deze aflevering van Why Do You Podcast doen we de origin story wat uitgebreider uit de doeken.
- Karlien testte eenmalig paaldansen uit onder het mom van Speeltijd, wat dan weer een concept is van Dorien van Anderwijs. In de aflevering kom je te weten wat Karlien en haar ledematen ervan vonden.
Marketinglingo
In de rubriek Marketinglingo verklaren we telkens één marketingterm, bepaald door een balletje uit ons Lingo-doos, ook wel bekend als de vermaledijde fuchsia trommel. Deze keer:
Storytelling: wat is het, hoe doe je het en wat brengt het je?
Storytelling oftewel verhalen vertellen, dus. Dat klinkt héél uitgebreid, maar je hoeft niet noodzakelijk de sprookjes van Grimm op te stellen. Ook kleine snuifjes verhaal vallen onder storytelling. Eén gedachte, één emotie, één sprekend beeld. En je schept een verhaal.
Als er één iets is dat uiteindelijk je succes zal verhogen als ondernemer, dan is het écht dat snuifje verhaal dat je overal zal toevoegen. Want die kleine portie verhaal die je je volgers of lezers voedert, schept verbinding tussen jou en je lezer. Uit verbinding volgt dan weer vertrouwen en mogelijk een nieuwe relatie: een klantrelatie!
Met verhalen uit het leven gegrepen – en dat mag gerust je professionele leven zijn – toon je een stukje van je persoonlijkheid. Verhalen zijn herkenbaar en maken je bedrijf menselijk. Bedrijven die emotioneel verbonden zijn met hun klanten, zien hun omzet gemiddeld met maar liefst 23% stijgen.
Bovendien blijf je langer plakken in de hoofden van je volgers. Verhalen onthouden we 22 keer beter dan losse feiten, zo vonden neurowetenschappers.
Voeg daarom een snuifje (of een volledige zak) story toe aan alles wat je vertelt. Da’s het peper en zout op je product of dienst. Deze schrijftechniek en nog een heel aantal andere kan je trouwens komen oefenen op de workshop Schrijven voor socials: van aiai naar amai 🤩. Bring your own tekstjes!
Je hoeft trouwens niet altijd over jezelf te vertellen. Ook verhalen over anderen – klanten, of je tante Yvonne, of een of andere celebrity – kan je gebruiken. Het komt erop neer dat je mensen iets laat voelen.
Vond je deze podcastaflevering interessant?
Dan ga je zeker smullen van deze opties:
Omslagfoto: Jacqueline Munguía via Unsplash