Skip to content

💌 Abonneer op de WAT-mail en krijg om de 14 dagen een marketingtip recht in je inbox. Zo'n tip waar je écht iets mee bent. 👌

PODCAST | S1 A4 | Mijn werk is zó leuk dat ik geen vakantie nodig heb. Of wel?

“Ik doe mijn job zo graag dat ik geen vakantie nodig heb.” Say whaaaat? Ja, wij hebben die uitspraak al wel eens opgevangen. En natuurlijk begrijpen we als zelfstandige ondernemer dat je je job héél graag doet. Maar doodleuk geen vakantie nodig hebben, kan dat waar zijn? We hebben het erover in de vierde aflevering van onze podcast Working Apart Together.

Luister hier:

 

Geen vakantie nodig hebben: kan dat?

Eerst en vooral: we snappen dat iemand dat zegt. 

Als ondernemer koos je waarschijnlijk voor het vak dat je het liefste doet (behalve wanneer het tijd is voor de boekhouding 😜). Maar net daarom moet je extra waakzaam zijn voor signalen die neigen naar burn-out, want élke opdracht lijkt te leuk om te laten liggen. En omdat je je werk supergraag doet, merk je minder snel dat je tegen je limieten aanbotst.

En dat hebben wij al aan den lijve ondervonden …

Het evenwicht bewaken tussen werk en vrije tijd? Drie tips!

TIP 1 | Voorkom burn-out met een Grietjesdag

Nekpijn, brainfog, … WATje Griet merkte maar nét op tijd dat het hoog tijd was om op de pauzeknop te duwen. Pieken in het werk horen bij het bestaan als zelfstandige, maar een piek die constant wordt: dat kan niet de bedoeling zijn. Te veel werk en dan ook nog een drukke periode privé dwongen Griet om op de rem te gaan staan.

Twee weken lang werkte ze helemaal niet, terwijl er wel een volgeplande werkagenda klaarstond. Hoe moeilijk het ook was om fijne klanten teleur te stellen (of dat gevoel had zij dan toch – maar eigenlijk hadden die klanten bergen begrip), die pauze was op dat moment haar redding. Om nooit meer in die situatie terecht te komen, verplicht ze zichzelf nu om elke maand één dag helemaal voor zichzelf te nemen: Grietjesdag. 

In dit artikel bevestigt klinisch psychologe Elke Van Hoof dat dat een uitstekend idee is: zij raadt aan om minstens elke zes weken een herstelmomentje in te plannen. Een Grietjesdag dus! Maar geef hem vooral je eigen naam. 😄

TIP 2 | Geef duidelijk je grenzen aan (je klanten begrijpen dat, echt waar!)

Als zelfstandige heb je nooit gedaan. Je bént je zaak, ze vormt een deel van je identiteit. Maar er is niks mis met je grenzen aangeven: als je dat duidelijk communiceert aan je klanten, weten zij waar ze aan toe zijn. Jij komt extra professioneel over en misschien wachten ze wel zonder problemen op een plekje in je agenda. 

Als ze toch niet kunnen wachten, vergt het wat inspanning om tóch nee te zeggen, maar we raden aan om dat toch te doen. Hardop oefenen, een standaardmailtje voor afwijzingen, het kan allemaal helpen.

De ervaring leert ons dat er zich altijd opnieuw leuke opdrachten en nieuwe kansen aandienen. En die kan je alleen grijpen als je met opgeladen batterijen aan het werk bent.

En niet als je ligt te huilen in bed – dit overkwam 2 van de 3 WATjes al. Na de aflevering weet je vast welke twee. 😉

TIP 3 | Blokkeer wekelijks een buffermoment

Voor veel zelfstandigen loopt de week soms ongemerkt over in het weekend. Ook Linde en Karlien werken wel eens in het weekend, op gestolen momentjes wanneer er niemand thuis is bijvoorbeeld. Niet omdat het moet (want dat is gewoon niet leuk), maar omdat je zo al wat voorsprong hebt en een rustigere week tegemoet gaat.

Een rondvraag op sociale media leerde ons dat heel wat zelfstandigen het op die manier aanpakken, of zelfs gewoon hun weekend op andere dagen leggen. Zeker als je geen kinderen hebt, is dat een haalbare optie. 

WATje Griet sprak dan weer duidelijk af met haar partner en kinderen dat het weekend altijd het weekend zou blijven, ook wanneer ze zelfstandig werd.

Dat volhouden lukt haar door wekelijks een buffermoment te reserveren in haar agenda. Voor Griet is dat woensdagvoormiddag: geraakt het geplande klantenwerk niet af, dan heeft ze op dat moment de tijd om rustig verder te werken, en zo blijft het weekend netjes gespaard. 

Is het werk wel af, dan is woensdagvoormiddag ideaal om een opleiding te volgen of bij te blijven met de administratie.

En ook dat is weer een van de voordelen van freelancen: je kiest zelf hoe je je uren invult. 

Hoeveel dagen vakantie heb je dan echt nodig?

Eén dag ertussenuit kan absoluut al deugd doen, maar die snipperdagjes zijn toch vooral bedoeld om het vol te houden tot een langere jaarlijkse vakantie. Psycholoog Richard Friedman stelt dat je minstens 8 dagen nodig hebt om de stress helemaal van je af te schudden.

Bij WAT vinden we: dat mag langer. En in hetzelfde VRT-artikel zegt ook klinisch psychologe Elke dat een jaarlijkse vakantie van drie weken optimaal is om eens helemaal los te koppelen. 

Ook wij ervaren dat we pas na één week echt ons werk uit ons hoofd kunnen zetten. Behalve Linde: zij kan meteen offswitchen. 😄 

Bonustip: laat je out of office voor je werken

Ga je met vakantie? Zorg dan voor een originele out of office. Vermeld niet alleen wanneer je terug bent, maar geef je klanten iets om in de tussentijd te doen.

  • Link hen door naar je laatste blogartikel
  • Vraag om alvast te connecteren op socials
  • Of help hen met een download.

Het is niet alleen een fijne verrassing om een toffe out of office te krijgen, je werkt zo – zonder enige moeite – ook aan je eigen brand en vakautoriteit. Zo zijn die klanten straks nog harder overtuigd dat ze met jou willen werken.

Beluister de aflevering

Krijg je graag om de twee weken een concrete marketing- of communicatietip in je mailbox? Abonneer je dan hier op de WAT-nieuwsbrief. Zo simpel kan het soms zijn.

 

Credits voor de podcast Working Apart Together

Montage: Ward Schouppe
Muziek: Rick De Vik

 

Wil je de WATjes aan het woord laten in jouw eigen podcast voor freelancers en ondernemers? Graag! Stuur ons snel een mailtje.

Andere posts