In aflevering 2 van onze podcast Working Apart Together gaan we op workation. ’t Is te zeggen: we onderzoeken of dat wel kan: werken op vakantie. 🤔 Of is dat niet wat een workation inhoudt?
We fileren het concept workation, komen tot een conclusie en zetten op een rij wat een workation tot een succes maakt. We raken ook volledig geïnspireerd door een tip van freelance business coach Katrijn.
Luister hier!
Onze eigen ervaringen met workation
Wij, de drie freelancers achter WAT, deden het al: enkele dagen Rotterdam, een trip naar Spanje of zelfs gewoon in een Airbnb in België. Een trip die we maakten, puur met de bedoeling om er (enkele dagen) te werken.
Workation: wat is het?
We komen in de podcast al snel tot de conclusie dat dát exact is wat een trip tot een workation en géén vacation maakt: je reist specifiek met de bedoeling om te werken.
Wat is het nut van werken op verplaatsing? Hoe maak je er een succes van? Ook dat bespreken we!
Dit zijn de ingrediënten van een geslaagde workation
1. Een andere omgeving (en er ook gebruik van maken ná de uren)
Alleen al het ‘elders zijn’ geeft je focus een flinke boost, merken we. Je slaagt er plots in om in enkele uren tijd een heleboel werk te verzetten.
Voor Griet kan dit zelfs al in een koffiebar in eigen stad. Ikzelf (Linde) ervaar dit effect soms al op microschaal: veranderen van kamer in eigen huis. 🤣
Profiteer van de locatie waar je bent: doe een restaurantje, maak een wandeling, ga naar de zee kijken, snuif de boslucht op, check de hippe koffiebar, … Je bent dan wel in werkmodus, maar de nieuwe omgeving zorgt ervoor dat je beter je batterijen kan opladen vóór, tussen en na het werk.
Daarnaast zien we dat Katrijn (I support Creatives), een business coach voor creatieve professionals , tijdens haar workations afspreekt met interessante lokale mensen. Voor een babbel of een bezoek aan hun atelier. Goed idee, toch?!
2. Geen praktische (gezins)besognes
Er valt altijd wel iéts te regelen als je in de dagelijkse woon-werk-levensroutine zit. Op workation, weg van huis, laat je die besognes achter. Onze tips uit de aflevering over procrastineren – je notificaties uitschakelen en pomodoro-timer inzetten – zijn ook op verplaatsing zeker een meerwaarde.
In een andere omgeving is ook je tijdsvlak plots anders als je ’s ochtends geen boterhammen-smeer-rush en andere huishoudelijke taken hebt die je aandacht en tijd opeisen. Je merkt dat je gefocust kunt werken tot straight into aperotime.
3. Je mindset: werken
Als je op workation vertrekt met het idee om nieuwe oorden te verkennen én werk te verzetten, kom je wellicht gefrustreerd terug thuis.
Je moet je mindset erop instellen dat hét doel van je trip is: werk verzetten. Aanvaard dus dat je niet – of niet veel – bezienswaardigheden zal bezoeken. Hierbij helpt het wel om een bestemming dichtbij te kiezen, dan beperk je de FOMO tot een minimum.
Karlien voegt hier nog wijselijk de tip aan toe: plan bovenop je workation ook een échte vakantie – zonder werkagenda.
4. Een duidelijk omlijnd plan
Het hangt overduidelijk af van persoon tot persoon welk soort werk je het best meeneemt op workation. Klantwerk of eerder strategisch werk? Werken aan je zaak of in je zaak? Een deep work trip of een inspirational trip?
Ook je sector speelt een rol bij het plannen van een workation. Hoewel élke ondernemer volgens ons baat heeft bij een workation van tijd tot tijd – en dus niet alleen de freelancers die enkel hun laptop nodig hebben. In de podcast hebben we enkele suggesties over hoe je bijvoorbeeld als winkeleigenaar of bedrijfsleider een toffe workation kan invullen.
Waarom zijn we nog niet weg?
Daarom zijn we niet permanent op workation
Toch zijn er nog heel wat jamaja’s die ons tegenhouden om permanent op dergelijke workation-trips te gaan.
- Het effect zou vervagen als we constant in een andere omgeving zouden zijn – voor ons geen leven als digital nomad op een strand in Thailand, dus. We zijn ook gewoon megagraag bij onze gezinnen.
- De gedachte dat het toch een plezierreisje is – wat het eigenlijk niet is.
- Het gedoe – regelen, boeken, thuisfront, … veel veel gedoe.
- Euro’s – want het kost wel iets natuurlijk.
De ROI van een workation
En hoewel geld dus een van onze redenen blijkt te zijn om niet vaker op workation te gaan, vinden we toch telkens opnieuw dat het de investering dubbel in dik waard is. Want na je werktrip kom je naar eigen oorden terug met:
- Superveel inspiratie
- Opgeladen energielevels
- Een afgewerkt project
Wist je trouwens dat WAT vorm kreeg in een Pinterest-proof appartement in Zurenborg en een historische kustvilla in De Haan? Yeah!
Niks missen? Abonneer je op Working Apart Together in je favoriete podcast-app.
Meer inspiratie en concrete tips? Schrijf je in op onze weergaloze nieuwsbrief en krijg om de 2 weken een aha-momentje in je mailbox.
Credits:
Foto: Unsplash
Muziek bij podcast: Rick De Vik
Montage: Ward Schouppe
Wil je de WATjes aan het woord laten in jouw eigen podcast voor freelancers en ondernemers? Graag! Stuur ons snel een mailtje.