Skip to content

💌 Abonneer op de WAT-mail en krijg om de 14 dagen een marketingtip recht in je inbox. Zo'n tip waar je écht iets mee bent. 👌

Leren van andere ondernemers? Luister naar deze podcasts

Oortjes in en poef! Je zit op een andere planeet. Podcasts zijn een schitterende uitvinding voor drukbezette freelancers zoals jij en ik. Waarom? Je kan ernaar luisteren terwijl je iets saais doet (zoals de vaatwasser inladen), ze pauzeren je brein in een knip en je kan er keiveel van leren op een toffe manier.

Deze Vlaamse ondernemerspodcasts staan op ons favorietenlijstje

Connexi

Oprechte, open gesprekken met Vlaamse CEO’s. Dat is de insteek van Bert Vandebuerie, oprichter van de ondernemerscommunity Connexi, voor de gelijknamige podcast. Bert vraagt er ondernemers naar drie belangrijke kantelmomenten in hun carrière en bedrijf. Je krijgt er een soms onverwachte blik achter de schermen van bekende en bekend wordende ondernemingen. En in elke aflevering zit wel iets dat je helpt in je eigen zaak.

Podcasts voor freelancers en ondernemers - WAT Working Apart Together

Belgische Ondernemers podcast

Ook hier hoor je ondernemersverhalen uit eigen regio: wie zijn ‘de’ Belgische ondernemers, wat zijn hun strategieën en straffe verhalen? Host Christof Roggen maakt er een punt van om niet alleen grote namen, maar ook de gemiddelde ‘kleine zelfstandige’ aan het woord te laten. Dat horen we graag bij WAT!

50 Koffies

Voor ze samen hun eigen zaak startten, besloten Nadia El Makhfi en Yana Smits eerst met 50 ervaren ondernemers een koffie te gaan drinken. Dat bleek al snel zo interessant dat ze er een podcast van maakten die ook andere ondernemers inspireert. In 50 Koffies hoor je – ondertussen veel meer dan 50 – ondernemers vertellen over hoe ze gekomen zijn waar ze nu staan.

Start to Freelance

Deze podcast pakt het anders aan dan de drie hierboven. Joke Janssens van USG Professionals, een bedrijf dat freelancers aan klanten koppelt, laat experten aan het woord die je als freelancer richting kunnen geven. Hier leer je van bijvoorbeeld Warda el Azzouzi over personal branding en van Elke Van Hoof over de eeuwige zoektocht naar de work-life balance.

De Compagnonne podcast

De eerste twee seizoenen van de Compagnonne podcast vinden wij mega inspirerend. Elke aflevering  is een open en eerlijk gesprek met een vrouwelijke ondernemer en de stappen die ze nam tot waar ze nu staat. Heel fijne lessen en take aways.

Working Apart Together

Natuurlijk is er ook onze eigen podcast: Working Apart Together. Daarin bespreken wij, drie freelance copywriters, het freelanceleven zoals het is: wat doe je tegen uitstelgedrag, hoe bepaal (en verhoog!) je je tarieven, wat met vakantie nemen als freelancer, hoe ga je om met klanten die over je grenzen gaan, hoe vind je klanten, …

Dit vinden wij de beste Engelstalige podcasts voor freelancers

Being Freelance

Je mag ons gerust fans noemen van deze podcast en de bijbehorende online community. Freelance podcastmaker Steve Folland praat in elke aflevering met een andere freelancer, telkens uit een compleet andere branche. Al deze mensen krijgen ongeveer dezelfde vragen voorgeschoteld: hoe zijn ze met hun eenmanszaak gestart, wat hebben ze ondertussen geleerd en hoe gaan ze met moeilijkheden om? Heel gevarieerd en altijd leerrijk!

Podcasts voor freelancers en ondernemers - WAT Working Apart Together

Doing It For The Kids

In deze terecht awardwinnende podcast beantwoorden Steve Folland (dezelfde Steve als hierboven, inderdaad) en freelance grafisch vormgever Frankie Tortora vragen van freelancers met kinderen, vanuit hun eigen ervaring. Vaak over hoe het leven als zelfstandige te combineren met het ouderschap (thuiswerken met de kinderen, iemand?), even vaak over hoe je freelance business verder op de rails te krijgen.

Mistakes that made me

Durf fouten te maken, want je leert eruit. Dat klopt, vond strateeg en copywriter Eman Ismail, maar de fouten die ánderen maken zijn minstens even interessant. Dus startte ze de podcast Mistakes That Made Me. Ze interviewt er heel diverse ondernemers over dé grootste fout in hun carrière als zelfstandige en hoe ze die te boven zijn gekomen.

Freelance Writing Coach

Als je ook copywriter bent (of op een andere manier de kost verdient met schrijven), luister dan zeker eens naar deze. Freelancers Kaleigh Moore en Emma Siemasko delen er hoe zij hun writing businesses uitgebouwd hebben. Met onderwerpen als ‘Hoe plan ik mijn werk als copywriter?’, ‘Wat is het nut van netwerkevents?’ en ‘Welke verzekeringen moet ik nemen?’ hebben wij – zeker als starters – veel van hen opgepikt.

Luister hier naar de podcast van WAT

Mail ons als je een vraag hebt waarop je ons antwoord weleens wilt horen. (Of als je een podcast kent waaraan wij volgens jou een steentje kunnen bijdragen.)

Zoek je ook toffe/interessante/ronduit steengoeie podcasts die niet over je onderneming gaan? Terecht! Voor mij zijn ze de perfecte manier om tijdens mijn solomiddagpauzes weg te blijven van mijn scherm. En als ik niet weet waarnaar te luisteren, dan check ik het lijstje van Linde.

 

Headerfoto: Christina Wocintechchat – Unsplash

Andere posts