Skip to content

💌 Abonneer op de WAT-mail en krijg om de 14 dagen een marketingtip recht in je inbox. Zo'n tip waar je écht iets mee bent. 👌

PODCAST | S1 A3 | Thuiswerken & kinderen: hoe je freelancewerk gedaan krijgen als je kinderen vrijaf hebben?

Schoolvakantie, woensdagnamiddag, pedagogische studiedag … Als je freelancer bent en vaak thuis werkt, lijkt het soms voor de hand te liggen dat je er altijd bent voor de kinderen.

Of niet? Want hoe krijg je dan je werk gedaan? Wie brengt dan brood op de plank? En vooral: wíl je dat wel?

We laten er ons licht over schijnen in aflevering 3 van onze podcast Working Apart Together.
Luister hier:

Als freelancer kán je er altijd zijn voor de kinderen. Maar …

Volgens ons is dit een van de belangrijkste voordelen van werken als freelancer: je hoeft aan niemand uit te leggen dat je vandaag vroeger moet stoppen om met je kind naar de oogarts te gaan. Je zit niet vast aan 20 dagen jaarlijkse vakantie. En niemand vraagt je waarom je op woensdagnamiddag niet naar die vergadering kan komen.

Karlien werd zelfs om exact die reden freelancer. Ze startte in 2018 op het ritme van haar zoontje dat toen net naar het peuterklasje ging en ‘s middags nog thuis een dutje nodig had.

Maar … Of beter: MAAR!

Dat je tijd kán maken voor je kinderen, betekent niet dat het moét.

Die flexibiliteit is een superhandige buffer: je hoeft je niet te verantwoorden als je kind plots ziek wordt en je nodig heeft. En zeker in die lange zomervakantie is het best chill dat je niet voor élke dag vooraf opvang te regelen hebt.

Maar wil je dat wel? Of ben je beter in andere dingen dan voltijds kinderen entertainen?

Kinderen of werk? Da’s jouw keuze, maar kies

Na gemiddeld 5 jaar freelancen ervaren wij dat we nu meer quality time met onze kinderen doorbrengen, dan in ons vorige leven. Ook al brengt ons nageslacht best veel tijd door in de naschoolse opvang, bij de grootouders en op kampen allerhande.

En sinds corona weten we: thuiswerken met kinderen om je heen is niet 100% onmogelijk. Maar toch 70 à 80%. 😉

Daarom kiezen wij altijd bewust:

  • ófwel voor werk, in een ‘werkbubbel’ afgeschermd van het gejoel van het gezin. Niets belet dat de kinderen thuis zijn, zolang een andere volwassene op hen past. Dat zich tijdens een vergadering af en toe een kind laat zien is een plezante bijkomstigheid waar in 2022 niemand nog van opkijkt.
  • ófwel voor de kinderen, om dan helemaal – ook mentaal – bij hen te zijn.

Werk en kinderen combineren = communiceren

Maar hé, laten we realistisch zijn: soms zit er niks anders op dan te werken met de kinderen in huis. En dan is communiceren het codewoord.

Een hit ten huize Griet. Met dit blanco legofiguurtje kunnen je kinderen iedereen die ze kennen ‘legoficeren’.

1. Communiceer met je kinderen

Zelfs kleine ukjes snappen dat papa of mama werk te doen heeft, als je het op hun maat uitlegt. Dit werkt goed bij ons:

  • Stel een realistische dagplanning op, mét inspraak van de kinderen. Het opmaken van die planning kan op zich al een toffe activiteit zijn.
  • Geef de kinderen ook een taak. Ze voelen zich belangrijk als ze ook ‘werk’ te doen hebben. Lagereschoolkinderen kunnen een huishoudelijk klusje opknappen, tieners kunnen zelfs al wat helpen met je administratie (in de podcast hoor je welke ‘kinderarbeid’ Griet verrichtte). Maar ook iets entertainends dat lijkt op jouw werk valt vast in de smaak. Lindes dochters ontwerpen posters in Canva, de zesjarige zoon van Karlien ziet de laptop als een nooit opdrogende bron van kleurplaten.
  • Bind ze vast voor tv. 😉 Vaak heb je daar niet eens touw voor nodig.

 

2. Wees open en duidelijk tegenover je klanten

Wanneer mensen vooraf weten dat je in een bepaalde periode op een trager tempo werkt, dan malen ze er absoluut niet om.

 

Besluit: gebruik je vrijheid!

Als freelancer heb je de vrijheid om je tijd zelf in te delen. Gebruik die. En wel op de manier die jouw gezin én je zaak het beste past.

  • Geeft je freelance business jou (al) de ruimte – financieel, mentaal, enzovoort – om vaak met je kinderen bezig te zijn? Doen!
  • Is die ruimte krap? Of heb je gewoon andere talenten en ambities dan de helft van je tijd als ouder te spenderen? Gebruik je vrijheid dan in het voordeel van je job.

Jij bent je zaak, jij beslist!

 

Benieuwd naar onze persoonlijke ervaringen en de rest van onze tips? Luister nu naar de aflevering van Working Apart Together over thuiswerken & kinderen. Je vindt ze in je favoriete podcast-app:

Luister hier!

Alles van Working Apart Together al beluisterd? (En gedeeld met bevriende freelancers? 😉 Dank je!)
Luister dan zeker ook eens naar onze favoriete podcasts voor ondernemers. Wij steken er veel van op, jij dus vast ook!

 

CREDITS

Muziek bij podcast: Rick De Vik
Montage: Ward Schouppe

 

Wil je de WATjes aan het woord laten in jouw eigen podcast voor freelancers en ondernemers? Graag! Stuur ons snel een mailtje.

Andere posts