Skip to content

💌 Abonneer op de WAT-mail en krijg om de 14 dagen een marketingtip recht in je inbox. Zo'n tip waar je écht iets mee bent. 👌

Freelancer worden: daarom sprongen wij in het diepe

“Ik speel al jaaaaaren met het idee om als freelancer te starten, maar durfde de stap nooit te zetten. Als werknemer bevind ik me in een veilige zone: flexibele werkuren, veel activiteiten, een zeker inkomen, …” 

Een freelancer-in-de-dop* mailde ons dit, in de week voor kerst. De goesting om te springen spatte van haar mailtje. “Zou ik het nieuwe jaar ingaan als zelfstandige?” Reden genoeg voor ons om eens te vertellen wat ons dat laatste duwtje gaf. Of beter: wat voor ons de springplank was. Dit vertelden we haar in onze mail terug.

Waarom freelancer worden? Deze 3 grote voordelen zien wij

Welke voordelen heeft freelancen? Tja, dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Maar dit is wat wij – de 3 freelancers achter WAT – steevast op die vraag antwoorden.

1.  Als freelancer ben je vrij

JIJ beslist. Over alles: wanneer werk je, waar zit je, welke kleren draag je daarbij? Welke projecten doe je, met wie werk je daaraan en hoeveel mag dat kosten?

Vind je dat je opslag verdient? Dan verhoog je je prijzen. Voel je het niet meer bij een project of een klant? Dan neem je beleefd afscheid. Wil je een dag vrij om met de klas van je kind naar de kinderboerderij te gaan? Je moest al weg zijn.

Als freelancer heb je de vrijheid om vrijaf te nemen wanneer jij dat wilt.

Griet op de kinderboerderij met het eerste leerjaar van een Gentse stadsschool.

Jij bént je zaak en dus heb je de volledige vrijheid om die bij jouw leven te laten passen.

2.  Variatie op elk gebied

Als zelfstandige kun je je focussen op wat jij echt tof, interessant, waardevol vindt. Je kiest welke diensten of producten je aanbiedt, in welke branches je werkt en voor welke klanten.

En klopt dat op een dag niet meer met waar je passie ligt, dan gooi je alles gewoon om. Jij geeft je job zelf vorm, en past die aan wanneer jij dat nodig vindt. Daarover hoef je aan niemand verantwoording af te leggen. Behalve aan jezelf dan.

Voor ons is de variatie aan opdrachten, zowel in het type werk als inhoudelijk, een belangrijk voordeel van freelancen. En het heeft ook het toffe neveneffect dat je zo sneller dan wie ook ervaring opdoet. Zo kan je sneller ‘doorgroeien’ dan wanneer je binnen een bedrijf moet wachten tot er zich een kans op promotie voordoet.

3.  Klanten schatten je naar waarde

Opdrachtgevers zien je als een partner, niet als ‘personeel’. Ook als je aan boord komt met dezelfde kennis en ervaring, zien en waarderen klanten je als een expert. Je krijgt sneller de verantwoordelijkheid en de erkenning die je waard bent. En de bijbehorende euro’s.

Freelance life: waarom kozen wij hiervoor?

Voor ons, de 3 freelancers achter WAT, gaf de combinatie werk-gezin de doorslag om te kiezen voor freelancewerk. Meer nog dan de andere voordelen. Da’s het korte verhaal. Maar laat de full version je zeker ook inspireren.

Linde en haar gezin vertrekkensklaar op de luchthaven van Zaventem.

Voor Linde was een verhuis naar Kopenhagen de reden om freelance te gaan. Hoezo? “Mijn partner, een wetenschapper, haalde in 2016 een felbegeerde beurs binnen. Onze droom om een tijdje met de kinderen – toen 3 en 5 – naar Denemarken te verhuizen, werd werkelijkheid. Maar mijn werkgever stond niet te springen om me vanop afstand te blijven tewerkstellen als communicatiemedewerker.”

Een gelijkaardige job zoeken in Denemarken, dat zou lastig worden zonder een jøta Deens te begrijpen. Linde: “Wilde ik blijven doen wat ik het liefste deed – communicatie en marketing, met de focus op copywriting – dan was de enige logische oplossing: freelancer worden. En na een gesprek met een zeer geduldige en begripvolle boekhouder zette ik de stap.”

Work-life balance als zelfstandige

Karlien: “In september 2018 zou mijn zoontje starten met school. Tot dan was ik (te) veel werkdagen van 7 tot 7 weg van huis. De mogelijkheid om zelf mijn ‘kantooruren’ te kiezen – en mijn kind op werkdagen méér dan een halfuurtje te zien – maakte freelancer worden heel aanlokkelijk.”

Mijn eerste klanten waren er sneller dan mijn btw-nummer, want freelancers bleken toppers in delen.

Het freelancersverhaal van Griet begon in de zomer van 2017. “Na mijn zwangerschapsverlof voelde ik op de werkvloer: hier hoorde ik niet meer helemaal thuis. Ik wilde blijven schrijven … Maar solliciteren terwijl de baby je ‘s nachts 3 keer uit je slaap haalt? Een nieuwe werkgever imponeren met fruitpapvlekken op je t-shirt? Dat was weer wat anders. Ondertussen zag ik WATje Linde lustig freelancen.”

Working Apart Together sinds dag 1

Voor Lindes start als freelancer bleek het netwerk dat ze voordien opbouwde van goudwaarde. “Al mijn jobhoppen had me enthousiaste supporters opgeleverd. Ex-collega’s die mijn werk waardeerden bezorgden me opdrachten. Of ze verspreidden met plezier mijn contactgegevens. Op ‘t gemak bouwde ik zo aan een volle freelance agenda.”

Griet keek van aan de zijlijn mee, met steeds grotere ogen. “De eerstvolgende keer dat Linde in België was, zaten we tot diep in de nacht op café. En daarna had ik niet veel meer nodig: een goed gesprek met mijn wederhelft, een paar babbels met ervaren freelancers en een boekhouder met veel geduld. Mijn eerste klanten waren er sneller dan mijn btw-nummer, want freelancers bleken toppers in delen.”

Vandaag doet ook de zesjarige zoon van Karlien af en toe mee van Working Apart Together.

Karlien: “WATjes Linde en Griet moedigden me aan om de stap te zetten en verzekerden me dat ik als freelance copywriter echt wel genoeg werk zou binnenkrijgen. Na een goed gesprek met mijn werkgever, kon ik uiteindelijk zelfs mijn job als eindredacteur blijven doen. Zo sprong ik met een vangnet in het freelancebad. Inmiddels, met een zesjarige zoon, kies ik 100% voor héél gevarieerde schrijfopdrachten én nieuwe avonturen met WAT.”

Als freelancer moet je niet alles alleen doen

Wij, bij WAT, groeiden dus apart together in ons freelancersbestaan. De Whatsapp-groep die we startten lang voor we zelfstandig werden, blijft een dagelijkse houvast. Ook nu we doorgewinterde freelancers zijn, is het dé plek om twijfels, vragen en tips uit te wisselen.

Daarnaast delen we onze kennis en ervaring ook supergraag met ál onze collega-freelancers.

Elke freelancer verdient WATjes: bevriende ondernemers op wie je kan rekenen om sterker te worden.

Daarom geven we in onze nieuwsbrief en op onze blog praktische tips om als zelfstandige meer en betere klanten aan te trekken, vanuit onze brede ervaring in communicatie en marketing. In onze podcast praten we over het freelancen zélf en de lessen die we op dat vlak al leerden.

Luister hier

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en zet onze tips in om méér te bereiken met je communicatie en marketing.

*Update: ondertussen hakte deze volger de knoop door en stapte ze als fulltime freelancer 2023 in. 🤘

Andere posts